Следвайте Гласове в Може цените на някои продукти да се свалят

...
Следвайте Гласове в Може цените на някои продукти да се свалят
Коментари Харесай

Явор Гечев: Надценки от 100% не са нормални, този път много от играчите на пазара прекалиха

Следвайте " Гласове " в 
Може цените на някои артикули да се смъкват с до 30%

Поставяните надценки от порядъка на 100% не са естествени, разяснява служебният министър на земеделието Явор Гечев в предаването „ 120 минути “ по bTV. При сирене – опаковка от 400 г, вакуумирано, в магазинната мрежа разликата в цената е 50% нагоре, даде образец той.
„ Структурата в българските магазини не наподобява на която и да е друга, има аномалии по цялата система. Този път доста от играчите на пазара прекалиха и не схванаха, че прекалиха. Темата е толкоз мощна, че няма да затихне “, съобщи министърът на земеделието.
„ Може да се каже, че е далавера, само че аз не намирам такова законово разбиране. Затова едното от нещата, които констатирахме е, че ние нямаме задоволително законодателство. Нямаме задоволително механизми на страната, които да използван “, уточни той. 

Министър Явор Гечев даде образец и с цената на прясното мляко. „ Прясното мляко се изкупува за един лев, в дребните компании даже за по-малко. Обработва се, събира се от мандрите, има някаква добавена стойност, тъй като има опаковка, пастьоризация, превоз. Доставя се до магазинната мрежа под два лв. – на цени от 1,60 – 1, 80 лв.. На щанда е 3,60-3,80 лева “, изясни той.
Дори да даваме пари, те на процедура отиват не при фермерите, съобщи министър Явор Гечев. По думите му цялата верига на произвеждане нито е солидарна, нито е вярна.
„ Ние сме на терен, до момента в който е належащо. Държавата би трябвало да има механизми, цените в магазинната мрежа могат да бъдат свалени с 20%-30% на някои от продуктите, само че не за сметка на производителя “, съобщи министърът на земеделието. 
Той означи, че са били отправени молби от разнообразни вериги на доставки към производителите да смъкват цените с 15%. Проблемите, които установяваме, са в крайните консуматори - магазините, изясни той.
Правителството постави огромни грижи във връзка с енергийните източници, сподели още министърът на земеделието. Той изброи цените тока, подпомагането на бизнеса, цените на горивата. „ Милиарди бяха изляти във връзка с подкрепяне на компаниите, всички други браншове реагираха “, напомни той. По думите му първичното повдигане на цените на храните в комерсиалната мрежа е съвпаднало с началото на войната в Украйна, само че по-късно са траяли да порастват и не са спаднали.
Според министъра на земеделието в случай, че 40% от бюджета на едно семейство отива за трапезата, това дава значителен напън на всички други браншове. Много е огромен процентът на харчовете, които всеки един от нас прави в магазина, разяснява той.
„ При вносните артикули всички огромни търговски вериги пазарят еднообразно за цяла Европа. В България се следят един – двама медиатори по веригата, а в някои от западните страни няма медиатори “, сподели министър Явор Гечев и акцентира, че това не е естествена процедура. Според него по този начин се изкривява статистиката за облага.
Според министъра на земеделието първото нещо, което би трябвало да се направи, е да има проследимост по цялата верига в търговията на едро.
Другото, което се прави с Министерството на стопанската система, е лист с " черни " практики, които да се забранят. Трябва да има цена " купува " и цена " продава ", сподели още министър Явор Гечев.
 
 

Източници: бТВ, standartnews.com
 
 
 
05 Март 2023005 Март 202340705 Март 202341005 Март 202346805 Март 2023101505 Март 20231857Коментаритралала05 Март 2023 19:48ч.
Крайно време е страната да направи верига хранителни магазини единствено с български артикули, по този начин ще подкрепи производителите в България и контролира пазара. Както и няколко държавни банки, тъй като банковите кръвопийци отново подвигат такси и ни дерат.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Не са естествени, да. Трябва да са най-малко 800 %.05 Март 2023 19:48ч.
Инак нема ламборгинита, нема малдиви и картие за куклата, нема харвард за дечицата.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати топ 1005 Март 2023 19:50ч.
А 10 пакета противозаконни наказания на есесовците против Русия и възбрана на всичко съветско в това число и у нас, даже и на националния ни празник, по какъв начин ти се костват, естествени ли?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани05 Март 2023116228 Фев 202395104 Март 202384203 Март 20232005
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР